Blackfriars Station, London // Case Study

07 Nov 2011

Major station upgrade and links to new tube station

The new Blackfriars Station will be the first railway station to span the River Thames in central London. As shown in Photo 1 on the right, once completed, the station roof will incorporate 4,400 solar panels, the largest array in London.

The Network Rail project is part of the Thameslink programme and it will establish a new station entrance on the busy South Bank promenade and create direct passenger access to a new Underground station. The project will be completed ahead of the London 2012 Olympic Games.

Kwik-Klik is providing the hoardings which will secure the worksites within the station and ensure that passengers can continue to use the existing station while new stairs, escalators and lifts are installed to connect it to the new Underground station.

Over 200 linear metres of 2.5m white Network Rail R-11 Ultraspan panels and four sets of double doors have been installed to date. The panels are made from 100% recycled plastic and after several re-uses, the panels themselves can be 100% recycled.

The above photographs show the installation at the North side of the station. The installation is scheduled for 24 weeks and the main contractor is Balfour Beatty Civil Engineering.

Our systems used in this project

Contact us about your project

Please don’t hesitate to get in touch about your project, to find out how Kwik-Klik’s expert team and flexible systems can help.

Get in touch now
Similar case studies